4.3.2016 Tampere. Kaiku. Timo Ylihakola, Phonakin maajohtaja.
Kaiku on ensimmäinen kuuloalan erikoisliike, joka sijaitsee kauppakeskuksessa kuin mikä tahansa myymälä. Meille on helppo tulla, sanoo Kaiku-liikettä luotsaavan Sonova Finland Oy:n maajohtaja Timo Ylihakola.

Anteeksi, mitä sanoit?


Eräänä päivänä heinäsirkat eivät enää siritä ja naapurin rouva jättää ässät pois puheestaan. Vai onko vika sittenkään sirkoissa ja rouvan artikuloinnissa? Jospa syyllinen onkin oma kuulo.


Kuulonalenemiseen on useita syitä. Niistä yleisimmät löytyvät perinnöllisyydestä, melualtistuksesta, sairauksista sekä ikääntymisestä. Sonova Finland Oy:n maajohtaja Timo Ylihakolalla on kuuloalasta 30 vuoden kokemus. Kolme vuotta sitten hän oli mukana perustamassa Tampereelle Kaiku kuuloalan erikoisliikkeen. ”Asiakkaita on lapsista lähtien, mutta suurin osa on ikäkuuloisia. Meillä kuulonaleneminen nähdään osana elämän luonnollista kiertokulkua. Kaikki aistimme heikkenevät yksilölliseen tahtiin iän myötä.”
 
IKÄKUULO ERISTÄÄ – IHAN TURHAAN
 
Ikänäkö on kaikille tuttu käsite ja optikko- ja silmälasiliikkeitä on joka kadun kulmalla. ”Kuulovaikeuksista ja ikäkuulosta sen sijaan puhutaan vähemmän ja alan liikkeetkin ovat yleensä eristyksissä katukuvasta, esimerkiksi lääkärikeskuksissa. Kaiku-liike sen sijaan sijaitsee keskeisellä paikalla Tullintorin ostoskeskuksessa. Alensimme kynnystä: tänne voi astua kuin mihin tahansa liikkeeseen ja meille saapuukin asiakkaita ympäri Suomea”, kertoo Ylihakola.

”Kuulon huonontuessa ensimmäisenä jäävät pois korkeat äänet ja tietyt konsonantit kuten ässät.”

 
Kynnyksen alentaminen on tärkeää, jotta kuulovaivoista kärsivä hakisi apua, ja mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. ”Huonokuuloiset erkanevat helposti omiin oloihinsa, jos vaivaa ei hoideta kuntoon. Myös perusjutut kuten puhelinasiointi ja television katselu hankaloituvat ja jopa työssäkäynti saattaa vaarantua. Eikä ongelma koske vain huonokuuloista itseään, vaan myös hänen läheisiään.
 
”Ylihakolan mukaan apua saa helposti ja se on tehokasta. ”Kun kuulokoje auttaa kuulemaan, moni muukin elämän asia korjaantuu. Elämänlaatu paranee.”
 
PARISSA VIIKOSSA KUULOKOJE KÄYTTÖÖN
 
Kaiku-liikkeestä saa kaikki alan palvelut. Ajanvaraus on helppo tehdä netissä. ”Meillä audionomi eli kuulontutkija tekee asiakkaalle täydellisen kuulontutkimuksen. Sitten tehdään haastattelu, jossa selviävät yksilölliset tarpeet: yhden elämäntapa vaatii kojeelta erityisominaisuuksia, toinen pärjää yksinkertaisella mallilla. Esimerkiksi musiikista ja teatterista nauttimiseen tarvitaan hieman monipuolisempia laitteita.
 
”Haastattelun jälkeen päästään esisovittamaan kojetta. ”Jokainen korva on yksilöllinen kuin sormenjälki. Skannaamme mallin, josta tehdään koje tai korvakappale. Yleensä koje sovitetaan parin viikon kuluessa sovituskäynnillä, jolloin tehdään tarvittavat säädöt.”
 
Kaiku-liikkeen kuulokojeet ja lisälaitteet ovat maailman johtavan sveitsiläisen yrityksen Sonova Oy:n Phonak-tuotteita. ”Meiltä saa peruskojeiden lisäksi langattomia ratkaisuja kaikkein vaativimpiinkin tarpeisiin. Laitteissa on uusinta teknologiaa, mutta käyttäjän ei tarvitse olla insinööri, sillä kojeiden automatiikka on kehittynyttä.”