Janne Tolvia ja juustomestari Miikka Lehtoa hymyilyttää: ”Meillä juusto on aina juustoa isolla J:llä!”

Kolatun Juustola on suomalaista juustoa parhaimmillaan


Juuston valmistaminen ei ole vaikeaa, mutta hyvän juuston valmistaminen on. Kolatun Juustola on kuitenkin onnistunut juuri siinä – pitkän kokemuksen tuomalla ammattitaidolla ja intohimolla.


Martta lehmänmaitocheddar
Waldemar kuttucheddar
Valma lehmänmaitobrie
Ruska paistettu munajuusto

Juuston valmistaminen ei ole vaikeaa, mutta hyvän juuston valmistaminen on. Kolatun Juustola on kuitenkin onnistunut juuri siinä – pitkän kokemuksen tuomalla ammattitaidolla ja intohimolla.

”Meillä juusto on juustoa isolla J:llä, emmekä käytä mitään säilöntä- tai lisäaineita juustoissamme. Puhtaan suomalaisen maidon, hapatteen ja juoksutteen lisäksi Kolatun Juustolan juustoista löytyy vain suola”, kertoo yrittäjä Janne Tolvi Kolatun Juustolasta.

”Emme käytä mitään säilöntä- tai lisäaineita juustoissamme.”

Janne Tolvin puoliso Outi Kolattu-Tolvi on Kolatun tilan omistajia jo neljännessä polvessa. Juustoja tilalla on valmistettu vuodesta 1996. Kolatun juustot ovat saaneet nimensä pääosin suvun historiasta, kuten esimerkiksi Verneri-papan mukaankaan nimetty Verneri-valkohomejuusto. Kolatun Juustolan ensimmäinen kypsytetty juusto, Suomen parhaaksikin valittu Waldemar-kuttucheddar, sai taas tuotenimensä maanviljelysneuvos Waldemar Sagulinilta. Sittemmin joukkoon on tullut mm. salaattijuustoja ja munajuusto. Uutuutena lehmänmaitocheddar Martta ja lehmänmaito-briejuusto Valma.

”Erikoisuutemme oli aluksi vuohenmaitojuustotuotteet. Nyt olemme hakeneet vuohenmaitotuotteiden rinnalle uusia lehmänmaitotuotteita, koska vuohenmaidon saatavuus on heikentynyt. Valmistamme kuitenkin 70000-80000 kiloa juustoa vuodessa, ja lehmänmaidon osuuden lisääminen valmistuksessa oli luonteva valinta.”

IHANA, HYVÄ JA TERVEELLINEN JUUSTO

Kolatun juustot ovat lähituotettua herkkua. Juusto on terveyden kannaltakin hyvää syötävää: se on erinomainen proteiinin ja kalsiumin lähde. Juusto suojaa myös hampaita ruoan jälkeen happohyökkäyksiltä. Vuohenjuusto sopii upeasti monenlaisten alku- ja pääruokien sekä jälkiruokien raaka-aineeksi.

”Juusto on ihanaa esimerkiksi jälkiruoaksi tai viinin kanssa. Itse maustan risoton cheddarilla tai briellä, ja myös sienikeitot saavat meillä kotona makua hyvästä juustosta.”

Kolatun Juustolan juustoja löytyy useimmista suuremmista ruokakaupoista ympäri Suomen. Asiakas löytää pakkauskääreiden alta käsintehdyn suomalaisen lisäaineettoman juuston. Kesän kuohuviinihetket saattaisi hyvinkin voida kruunata vaikkapa Kolatun Juustolan Valma brie! ”Juuston teko on käsityötä, se on elävä tuote – siinä on paljon muuttujia, ja sen valmistus on siksi haasteellista mutta samalla myös palkitsevaa.”