Luomua lautaselle ja iholle


Kylmäpuristaminen säilyttää rypsiöljyn parhaat ominaisuudet.


Kotipelto
Kotipelto Kylmä- puristettu Rapsiöljy tuo luonnollista makua ruoanlaittoon.
Leijona
Leijona Luomu suihkusampoo sopii myös allergikoille

Pisara kullanväristä rypsiöljyä on melkoinen terveyspakkaus. Sen ravintokoostumus on ihanteellinen, sillä kylmäpuristamalla valmistetussa öljyssä on tallella kaikki siemenen arvokkaat ainesosat.
”Tämän vuoksi makukin on aromikas verrattuna teollisesti prosessoituihin tuotteisiin”, Trifol Oy:n toimitusjohtaja Jouni Holsti kertoo. Pohjois-Pohjanmaalla Sievissä toimiva Trifol Oy valmistaa kotimaista kylmäpuristettua Kotipelto-luomurypsiöljyä ja -luomusampoita. Luomun käytölle löytyy painavat perusteet: ”Torjunta-aineiden jäämät sitoutuvat kasvin siemenen rasvaosaan. Jos halutaan saada täysin puhdasta ruokaöljyä kylmäpuristamalla, se onnistuu vain luonnonmukaisista raaka-aineista”, Holsti toteaa.
 
Kylmäpuristettu rypsiöljy sopii lähes kaikkeen ruoanlaittoon. Sen aromit pääsevät oikeuksiinsa esimerkiksi salaatinkastikkeissa ja marinadeissa. Moni nauttii aamuisin lusikallisen pelkkää öljyä pitääkseen kolesterolit tasapainossa.
 
ILMAN LISÄAINEITA
Myös ihonhoitotuotteissa luonnonmukaisuus koetaan yhä tärkeämmäksi. Ihmiset altistuvat joka päivä lukemattomille kemiallisille yhdisteille, joiden kaikkia yhteisvaikutuksia ei tunneta. Ei siis ole samantekevää, millaisista raaka-aineista tuotteet valmistetaan.
 
Kylmäpuristettu luomurypsiöljy toimii pohjana myös Kotipelto-sampoille. Siksi niissä ei ole kemikaalijäämiä, eivätkä ne sisällä lainkaan keinotekoisia lisäaineita. ”Tämä on tärkeä seikka etenkin allergikoille, psoriaatikoille ja muille iho-oireita poteville”, Holsti huomauttaa.
 
Yritys on kehittänyt myös kissoja ja koiria varten oman lemmikkisampoon. Turkkia nuollessaan eläimet saattavat saada elimistöönsä pesuainejäämiä, joten luomurypsiöljystä valmistettu pesuaine on turvallinen vaihtoehto myös perheen lemmikeille. ”Käytännössä on havaittu, että tuotteesta on ollut apua myös koirien allergiaoireisiin ja hilseilyyn.”
 
Kotipelto-sampoot ovat sataprosenttisesti biohajoavia, eli ne hajoavat alkuperäisiksi luonnonyhdisteiksi. Siksi ne eivät myöskään kuormita vesistöjä kemikaalijäämillä.
 
YMPÄRISTÖN EHDOILLA
Luomutuotannon hyödyt olivat kirkkaina mielessä Trifol Oy:n perustajilla, kun he vuonna 1996 aloittivat tuotekehittelyn. Oma viljelijätausta antoi myös vankan käytännön näkökulman.
 
”Meillä on aina ollut vahva usko siihen, että luonnonmukaisuus on oikea tie. Kaikki lähtee ympäristön kunnioittamisesta jo viljelyvaiheessa. Mitään keinolannoitteita tai torjunta-aineita ei käytetä, joten ympäristöön ei jää haitallisia jäämiä”, Jouni Holsti toteaa.
 
Trifol Oy ostaa raaka-aineet luomuviljelijöiltä eri puolilta Suomea ja
toimittaa valmiit tuotteet jälleenmyyntiin kotimaisten keskusliikkeiden
kautta. Kaikki siinä välissäkin tapahtuu mahdollisimman ekologisesti.
”Kuluttajille on nykyään tärkeää, että koko tuotantoprosessi hoidetaan
ympäristöä säästävällä tavalla.”