Procountor 20151008 Kirjailija André Noël Chaker, Kansallisteatteri Helsinki.

Kuva: Leena Koskela
André Noël Chaker,
Juristi, Kirjailija

Suomen kestämätön vahvuus


Talouselämä on täynnä esimerkkejä pienistä yrityksistä ja maista, jotka voivat näyttää aluksi heikoilta, mutta lopulta haastavat ja voittavat isompia ja vahvemmiksi luultuja vastustajia. Joskus liian dominoiva vahvuus voi kääntyä kestämättömäksi heikkoudeksi.


Näen, että Suomella on ainakin yksi sellainen vahvuus ja se on vakaus.

 

Viisi vuotta peräkkäin, Suomi komeilee taas Fund for Peacen vuosittaisen listauksen ykkösenä. Suomen suoritus vakaudessa on oman luokkaansa maailmassa. Maa on ainoa maa listassa, joka luokitellaan ”erittäin vakaaksi”.

 

Vakaudella on suuri merkitys kun yhtiöt tekevät sijoituspäätöksiä. Googlen sijoitus Haminaan, GE Healthcaren T&K satsaus Helsingin Vallilaan ja sekä Konecranes-Terex, että Nokia-Alcatel yrityskaupat ovat merkkejä siitä, että Suomea pidetään sangen varmana sijoituskohteena.

 

Vakauden kääntöpuoli on se, että Suomen yrityslainsäädäntö ei näytä kaikilta osin pysyvän muuttuvan maailman mukana. Monien maailman arvokkaimpien listaamattomien yhtiöiden liiketoiminta katsotaan Suomessa jopa laittomaksi viranomaisten taholta. Näitä ovat nuoret, disruptiiviset yhtiöt, kuten Uber, Kickstarter ja DropBox.

 

Myös Nokian puhelimet ja GSM standardi olivat aikanaan disruptiivisia innovaatioita. Jos nyky-Suomella ei ole tarpeeksi ketteryyttä sallia vapaammin uusia liiketoimintamalleja, se rajoittaa yrittäjyyttä ja sitä kautta kasvua.

 

Liika ”vakaus” voi olla kuin liimaa, joka hidastaa talouselämän välttämättömiä uudistuksia, kuten olemme nähneet SOTEn ja yhteiskuntasopimuksen viivästyneissä rakenneuudistuksissa. Aikojen muuttuessa tapojen ja lainsäädännön on myös muututtava kestävämmiksi tuottavalle kansainväliselle liiketoiminnalle.

 

André Noël Chaker