Minustako yrittäjä?
Työttömyys, lomautukset ja koko ajan yhä harvemmassa olevat työpaikat saavat useamman henkilön miettimään yrittäjäksi ryhtymistä. Mitä yrittäjän on otettava yritystä perustaessaan huomioon? Mietitäänpä asiaa: ensimmäiseksi on hyvä tietää, mitä palveluita tai tuotteita myy ja kenelle.
Yritysmuodon valinta on hyvin tärkeä sekä tieto siitä, missä tuotteita tai palveluita tarjoaa. Perustaako tuleva yrittäjä verkkokaupan ja myy tuotteitaan verkossa vai tarvitseeko hän liikekiinteistön vuokrineen, sähkö- ja vesilaskuineen sekä muine kuluineen? Kannattava liikeidea on kuitenkin aina se ensimmäinen tulevan yritystoiminnan menestymisen perusta. Yrittäjän oma talous ja taloudenpito pitää olla myös täysin kunnossa, sillä se on hyvä signaali tulevan yrityksen jatkuvuuden kannalta.
Menestyvällä yrittäjällä olevia ominaisuuksia
- toimiva liikeidea
- aito halu yrittäjyyteen
- tarvittava ammattitaito
- hyvä paineensietokyky
- kokemusta työelämästä
- riittävä alkupääoma
- halu ottaa riskejä
- taito ottaa vastuuta
- hyvät verkostot
Menestyvällä yrittäjällä pitää edellä mainittujen lisäksi olla oma-aloitteisuutta, ahkeruutta, palvelualttiutta, sosiaalisia taitoja, joustavuutta, itseluottamusta, halua kehittyä, kykyä vaikuttaa ja luovuutta. Yrittäjän pitää lisäksi olla tavoitteellinen, hyvä valintoja tekevä ja neuvokas.
Yritysmuodot
Yritystoiminnan luonne vaikuttaa aina yritysmuodon valintaan. Käytännössä myös pääoman tarve ja toimintaan osallistuvien työntekijöiden lukumäärä voivat ratkaista yritysmuodon valinnan. Yritysmuotoja ovat muun muassa: kevytyrittäjyys, osakeyhtiö, toiminimi eli yksityinen elinkeinonharjoittaja, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja osuuskunta. Yritystoiminnan voi aloittaa myös verkossa tai franchising -yrittäjänä.
Oman liiketoiminnan rahoittaminen
- Toiminimi ei vaadi suurta alkupääomaa, joten menot katetaan yrittäjän omasta kukkarosta. Pankki tai Finnvera auttavat, mutta yrittäjä on veloista vastuussa aina henkilökohtaisella omaisuudellaan. Starttirahaa voi aina hakea yritysmuodosta riippumatta ennen yrityksen perustamista.
- Osakeyhtiö-yritysmuodossa ei tarvita alkupääomaa, mutta yrityksen toiminnan luonne voi tarvita jonkin verran alkurahoitusta. Rahoittajina voivat toimia muun muassa: oma tilipankki, Finnvera, Business Finland tai yksityiset pääomasijoittajat. Pääomalaina ja osakeannit voivat olla myös oiva rahoituskeino.
- Avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö ovat suosittuja yhtiömuotoja, joihin voi hakea rahoitusta niin ikään omasta tilipankista tai edellä mainituilta rahoittajilta. Veloista vastaavat aina vastuunalaiset yhtiömiehet henkilökohtaisella omaisuudellaan. Kommandiittiyhtiössä äänetön yhtiömies toimii sijoittajana eli antaa perustettavaan yritykseen perustamiskokouksessa sovitun tarvittavan pääomapanoksen.
- Osuuskunnan perustaminen ei vaadi isoa alkupääomaa, sillä nykyinen lainsäädäntö ei määrittele osuuskuntien osuusmaksuille minkäänlaista minimimäärää.